piektdiena, 2011. gada 14. janvāris

Ziemassvētki un Jaunais gads pagājis. Ko nu?

Gada nogales svētkiem cilvēki vienmēr cītīgi gatavojas, domā īpašas (mantiskas) dāvanas un plāno 9 (vai 12) ēdienus, ko celt galdā, bet svētki paiet un nereti arī sarūpētais vairs nav tik vajadzīgs kā šķita pirms tam.
Tā piemēram, zinu daudzus, kam piparkūkas ir neatņemama Ziemassvētku tradīcija, bet pašas piparkūkas ne vienmēr tiek noēstas. Ir risinājums!
Kopš pagājušajā gadā pielāgojot atrastu recepti izmēģināju piparkūku torti, sāku siekaloties jau sajūtot piparkūku smaržu. Torte ātri pagtavaojama un bez cepšanas.
Tātad, piparkūku tortei vajag:

  • trauku ar augstām malām
  • piparkūkas (der arī sakaltušas)
  • 500 ml saldā krējuma
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 20 g želatīna (iespējams var iztikt bez)
  • 50 g cukura
  • brūkleņu ievārījums (oriģinālā gan bija dzērveņu, bet šādu kombināciju neesmu mēģinājusi) 
  • mandarīni vai citi augļi noformējumam

Pagatavošana:
Saldo krējumu saputo ar kanēli un cukuru, pievieno izkausētu želatīnu. 
Traukā liek kārtu ar piparkūkām (spraugas starp piparkūku gabaliem aizpilda ar salauztām piparkūkām)

kārtu krēma, kārtu piparkūku, kārtu krēma (un tā var turpināt cik trauks un sastāvdaļas ļauj)....
Izrotā ar augļiem!
Liek uz 2 stundām (sakaltušu piparkūku gadījumā - ilgāk) ledusskapī ievilkties.

Ņammmm!!! Iesaku!
Vēl viena garda lieta, ko pēc svētkiem pagatavot no apelsīnu mizām, ir apelsīnu limonāde "Ziemas saule". Arī ļoti vienkārša recepte!
(www.cetrassezonas.lv)

Bet vienā ārzemju lapā atradu idejas, kā pārstrādāt lampiņu virtenes, varbūt kādam noder :)

Nav komentāru: